Zdrava kuhinja – hidroponska tehnologija uzgoja povrća

Hidroponija je inovativna digitalizovana tehnologija uzgoja povrća na vodi i u zatvorenom prostoru. Ova tehnologija obezbeđuje idealne uslove za rast povrća koje je ujednačenog kvaliteta tokom cele godine. Nutritivne vrednosti povrća su višestruko veće nego kod klasičnog uzgoja povrća, rast je višestruko brži, potrošnja prirodnih resursa vode i energije je maksimalno ekonomična, ekološki potpuno prihvatljiva, sa višestruko većim prinosom po jedinici površine. Digitalizovana tehnologija omogućava precizno praćenje i kontrolisanje svih parametara neophodnih za optimalni rast biljaka. Ova inovativna tehnologija omogućuje uključivanja osoba sa invaliditetom u proces proizvodnje povrća. Takv način proizvodnje omogućava, socijalnom preduzeću Naša kuća, da u okviru usluge Kuhinje na točkovima razvije liniju zdravih obroka i promoviše novu tehnologiju, zdravu ishranu, odgovoran odnos prema prirodnim resursima i životnoj okolini i uključivanjem osoba sa invaliditetom u svet rada.

Osobe sa invaliditetom spadaju u najteže zapošljivu i socijalno isključenu grupu. Ova tehnologija omogućava da se uključe u proces proizvodnje, obezbede sebi ekonomsku egzistenciju i integrišu u zajednicu. Pored socijalne sigurnosti ova tehnologija im omogućava preuzimanja uloge promotera zdravog stila života i održivog razvoja.

Hidroponski uzgoj povrća po ovoj tehnologiji malo je poznat, kako u našoj zemlji tako i okruženju. Primena ove tehnologije bi pospešila odgovoran odnos prema prirodnim resursima, pristupačnost zdrave hrane širem krugu korisnika i osnaživanje svesti o značaju zdrave ishrane. Osobe sa invaliditetom u našem društvu su socijalno isključene, neprepoznatljive za tržište rada, van tokova javnog života te kao takve predstavljaju najranjiviju grupaciju našeg društva. Njihovo uključivanje u proces proizvodnje, koji je utemeljen na ovoj naprednoj tehnologiji, omogućava ekonomsko jačanje, emancipaciju, socijalnu inkluziju i društveno prepoznavanje ove osetljive kategorije ljudi. 

Naše socijalno preduzeće već pruža usluge pripremanja i dostave hrane socijalno ugroženim i starijim licima na dnevnom nivou. Primenom ove inovativne tehnologije našu ponudu diužemo na viši nivo i omogućujemo pristup širem tržištu za naše proizvode te održivost našeg socijalnog preduzetništva. Našim delovanjem dajemo primer dobre prakse koja u lokalnoj sredini promoviše zdrav stil života. 

Hidroponija kao napredna tehnologija racionalno ekonomiše sa prirodnim resursima i održivim razvojem. Naša je želja i očekivanje da ovu tehnologiju primene privredni subjekti, ali i domaćinstva, jer bi to uticalo na razvoj svesti o značaju zdrave ishrane a potom i većoj dostupnosti zdrave hrane. Hidroponski uzgoj voća i povrća je jedan od efikasnih načina radnog angažovanja osoba ometenih u razvoju i sa invaliditetom, dok bi se širenjem ovog metoda ujedno stvorile mogućnosti za njihovo zapošljavanje. Model u kome osobe sa invaliditetom rade uz profesionalnu podršku na pripremi i dostavi hrane za socijalno ugrožene sugrađane i starije i nemoćne osobe, treba unaprediti i obogatiti novim proizvodima i uslugama te proširiti i na druge sredine. U okviru naših mogućnosti, uz primenu hidroponske tehnologije, mi smo započeli proizvodnju povrća uz stručnu podršku profesionalnih saradnika i angažovanje osoba ometenih u razvoju i sa invaliditetom. Verujemo da koncept uzgoja zdravog voća i povrća hidroponskom tehnologijom, razvoj usluge Zdrave kuhinje - dostave zdravih obroka na kućnu adresu starijim osobama, i angažovanje osoba sa invaliditetom na proizvodnji povrća, pripremanju i dostavi hrane, primenljiv i u drugim regionima Srbije, zemljama u okruženju, pa i šire. Ova nova tehnologija, u situaciji ograničenih prirodnih resursa, svakako predstavlja tehnologiju budućnosti.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Papir- ručno pravljen od recikliramih paklica!

Kako delujemo? CENTAR ZA PODRŠKU!