Papir- ručno pravljen od recikliramih paklica!

 




U saradnji sa japanskim organizacijama JICA I IKOMA proizvodimo papir od praznih paklica cigareta.

    Ovo je tradicionalni način proizvodnje koji se u Japanu neguje vekovima. Prazne paklice nam dostavljaju građani i firme iz svih krajeva Srbije. Poseban ugovor imamo sa JTI (Japan Tobacco International) iz Sente koji nam dostavlja na mesečnom nivou znatne količine materijala. Kako se proces izrade papira sastoji od nekoliko odvojenih segmenata, u proizvodnju smo uključili veliki broj naših korisnika. 

slika 1-Potpisivanje ugovora


    Veliki doprinos nam dolazi od strane građana iz cele Srbije ali i organizovano sakupljanje u okviru firmi. Kada smo proizveli prve primerke papira nismo ni slutili koliko su kvalitetni. Veoma je fascinantno kada na jednoj strani imate gomilu izguzvanih odbacenih praznih paklica koje su na početku procesa prerade i uporedite ih sa jedinstvenim papirom na kraju procesa koji pleni pažnju svojim kvalitetima i pritom znate da ručna proizvodnja smanjuje ispuštanje CO2 u atmosferu, čuva hektare šuma koje se seku i zapošljava osobe iz grupe teško zapošljivih. Kada su likovni umetnici procenili papir i mi ispitali tržište, shvatli smo koliko imamo jedinstven proizvod koga nema na našem trzištu, a ni u širem evropskom okruženju.

   Papir koji pravimo je različitih dimenzija, gramaže i višestruke namene. Koriste ga likovni umetnici, koristi se kao dekorativni papir, za štampu i za proizvodnju ambalaže. U saradnji sa stručnjacima za tehnologiju papira pokušavamo da obogatimo papir tako da može da ima još više namena. Ovo je naš doprinos očuvanju životne sredine.

Postupak pravljenja papira

Od paklica se odvoje folije i celofan, a onda za beli papir posebnom ručnom tehnikom odavaja srednji sloj papira koji je sasvim beo i obojeni sloj. Tako odvojen odlazi na seckanje, ručno ili u mašini za seckanje koju smo sami konstruisali. Tako sitno iseckan odlazi na proces “razvlaknjivanja” dugotrajnim mešanjem sa vodom. Tako dobijena razdvojena vlakna celuloze (pulpa) se u određenom procentu dodaje u vodu, intenzivno meša kako bi se ravnomerno dispergovala u velikim kadama iz kojih se putem ramova sa specijalnim sitima formira tanak sloj novog papira. Taj novofomirani papir se pokriva filcom i odlazi na proces izvalčenja vode i sa sita se prenosi na filc. Sledeći korak je prelazak novog papira sa filca na ploče na stolu sa rolerima pri čemi se papir pegla. Pretposlednja faza je sušenje papira na poločama u propisanim uslovima za sušenje. Posle najmanje 24h osušeni papir se dodatno pegla da bi bio ravnomerno gladak. Ista je procedura i za “šareni papir” koji se dobija od ostataka paklica kada se odvoji srednji sloj.





Коментари

  1. Na konferenciji o cirkularnoj eknomiji videla sam vašu prezentaciju u vezi sa ovim projektom. Na koji način sakupljate sirovine odnosno kutije od cigareta? Radim u organizaciji iz Užice i pušači iz kolektiva su voljni da sakupljaju kutije od cigareta i u dogovoru sa vama dopremaju vam u Beograd, ako vam je to interesantno. Kontakt danijela.jandric@rrazlatibor.rs .

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kako delujemo? CENTAR ZA PODRŠKU!